Może i lepsze te uszczelki, ale hałas ten sam, co w moim turze.
rozumiem, iż sprawdzałeś? (pytam poważnie, bo w opisie auta nie masz OIII)
u mnie uszczelki przy wyższych prędkościach są głównym problemem, bo słychać świst...
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Powiem szczerze, że hałas opon jest zdecydowanie zbyt duży w tym aucie. Letnie, fabryczne Dunlopy 16-cali szumią mi niemiłosiernie - szczególnie na szorstkim asfalcie, zimowe Bridgestone 15-cali z kolei buczą jak by łożyska były na wykończeniu.
Komfortowo podróżuje się jedynie na gładkim asfalcie, którego coraz mniej uświadczysz - wtedy słychać tylko szum powietrza. Najgorzej, że opony hałasują jak się jedzie wolno, kiedy nie szumi powietrze. W innych autkach benzynowych, nawet niższej klasy jest dużo ciszej.
Ostatnio jechałem nową astrą w dieslu i powiem Wam, że było o niebo ciszej niż w mojej Skodzie. Macie jakieś sprawdzone, ciche opony w Octavi?
piramida, gdybym miał walnięte łożyska, to hałasowałyby też na gładkim asfalcie. U mnie szum jest wyraźnie zależny do typu asfaltu a to chyba wyklucza łożyska. Nie wiem, może problem wynika z cichego silnika, przez który wszystko pozostałe słychać ale jest to jedyna rzecz dla której zastanawiałbym się nad kupnem tego auta jeszcze raz. Uważam, że nowe Opelki albo i nawet Kia są o niebo lepiej wyciszone.
Łudzę się jeszcze, że może trafiłem na dwa komplety gównianych opon dlatego pytam, jakie ciche opony byście polecali?
Tichy, może masz rację, ja mam klekota który wszystko zagłuszy :lol:
to prawda, tez mialem 2.0 i po przesiadce na 1.8 hałas samego silnika jest nieporównywalnie mniejszy - właściwie go nie słychać. Niemniej Octavia generalnie w czasie jazdy nie jest cicha co potęgował w moim przypadku hałas opon.
Gdy kupiłem o2fl 1.8 z Bridgstone Potenzami 225/45 które miały przejechane 40t byłem zszokowany, że jest równie głośno co w poprzedniczce z bf goodrich 222/45 mającymi przejechane 100k.
Coś nie tak jest chyba z zawieszeniem, że te opony się ząbkują.
10k km temu założyłem Vredestein Ultrac Sessanta 225/45 i pierwsze kilometry to była bajka.
Teraz po 10k nie czułem przejścia jeśli chodzi o hałas z letnich na zimówki (Conti 15') więc jest ok.
:shock:
Ja mam przejechane 40kkm (też 225/45) i mam cichą nadzieję że jeszcze dociągnę na nich do około 55-60kkm przy moim silniku 1,4 ale przy 1,8 100kkm to nie wiem jak trzeba delikatnie operować prawą nogą lub co to za opony aby tyle wytrzymały :!:
:shock:
Ja mam przejechane 40kkm (też 225/45) i mam cichą nadzieję że jeszcze dociągnę na nich do około 55-60kkm przy moim silniku 1,4 ale przy 1,8 100kkm to nie wiem jak trzeba delikatnie operować prawą nogą lub co to za opony aby tyle wytrzymały :!:
100k km miały przejechane BF Goodrich G-force profiler w mojej poprzedniej 02 2.0 z taką uwagą, że poprzedni właściciel robilł rocznie 40k na autostradach z Wrocławia gdzieś do Niemiec. Ja zrobiłem po Polsce tylko 20k. Również sobie nie wyobrażam zrobienia 100k po polskich drogach.
Powiem szczerze, że hałas opon jest zdecydowanie zbyt duży w tym aucie. Letnie, fabryczne Dunlopy 16-cali szumią mi niemiłosiernie - szczególnie na szorstkim asfalcie, zimowe Bridgestone 15-cali z kolei buczą jak by łożyska były na wykończeniu.
Widzę że jakiś czas nic się już nie dzieje w tym temacie, ale powiem że zetknąłem się z tym samym problemem ale w Fabii II.
Opony Dunlop SP Sport 01 - 195/55 R15. 4 sezony zachowywały się idealnie. Nalatałem na nich coś ponad 60 tyś. A tu w 5-tym niespodzianka.
Huczą niemiłosiernie - najgorzej powyżej 80-ciu na godzinę. Jak wolniej to cisza.
Myślałem że łożyska - pojechałem do ASO żeby sprawdzili, skasowali mnie 1.5k i jedno wymienili (jak się okazało profilaktycznie).
Potem znajomy mówi że opony wyząbkowały, na dowód mi je zamienił miejscami przód vs. tył i co??
Kolejna niespodzianka - teraz szumiały tak do 60 km/h, potem cichły... :shock:
Zimówki Goodyeare'a Ultra Grip Performance bez problemu przez 5 sezonów.
Teraz w Octavii mam Bridgestony Turanza R16 - i po 3 sezonach zaczęły hałasować jak głupie.
Zimówki Nokiana - cisza….
Nie wiem czy to zawieszenia teraz tak oddziaływują, czy może opony jakieś inne... :?
Komentarz